Werkwijze

Ik ben afgestudeerd als gedragsdeskundige tussen mens en paard, maar het gedrag van dieren vind ik razend interessant. Hoe leven zij, hoe zorgen ze voor elkaar, hoe werkt leiderschap tussen hun groepsprocessen en wat is hen manier van communiceren. Dieren zijn rationeel niet zo ver ontwikkeld als de mens. Zij leven voornamelijk vanuit ervaring, waarbij zij hun emotionele intelligentie goed inzetten. Diegene met de meeste ervaring, is diegene met de meeste wijsheid en daardoor is hij in staat om vanuit natuurlijk leiderschap voor zichzelf en anderen te zorgen. Samen met mijn paardencollega’s geef ik inzichten door middel van ervarend leren, waarin ik de natuur als metafoor gebruik. 

“Je kunt over zoveel kennis beschikken,
maar ervaring brengt je de meeste wijsheid om persoonlijk leiderschap te ontwikkelen.”

 

Waarom ik met een kudde paarden werk…
Een paard is een kuddedier, en zal zich altijd willen aansluiten bij soortgenoten. Een paard dat alleen is, zal sneller een prooi voor roofdieren zijn en voelt zich daardoor veiliger in een kudde. Ook al is er in Nederland geen gevaar… Het instinct blijft. De wijze waarop zo’n kudde samenwerkt is gebaseerd op veiligheid en vertrouwen in elkaar. Wanneer je weet wat je aan elkaar hebt, kun je op de juiste manier handelen als je in actie moet komen. Zodra de ‘organisatie’ een rommeltje is, ontstaat onrust en komt de kudde in gevaar.

Wanneer zich een kudde vormt ontstaat dus een proces van elkaar leren kennen, waarin diverse functies (rollen) binnen de kudde worden verdeeld. Wie ben je, wat zijn je kwaliteiten, maar ook… Waar kunnen we je absoluut niet voor in zetten. Een paard dat (nog) niet in staat is om leiding te nemen, maar wel de leiding over wil nemen, zal afgestoten worden uit de kudde. Puur vanuit het feit dat hij niet op de juiste manier weet te handelen als de kudde in gevaar komt. 

Incongruentie
Een paard dat een rol op zich neemt, maar daar niet toe in staat is, noemen we incongruent. Zijn gedrag vertoont iets anders, dan hij werkelijk kan. Een paard dat niet geconditioneerd reageert, reageert altijd vanuit zijn eigen beleving en intentie. Hij gedraagt zich dus altijd als zichzelf, omdat juist dát veiligheid geeft aan de kudde. En wanneer je het zelf even niet meer weet, kun je het beter uit handen geven, zodat de kudde niet in gevaar komt. Een paard is in staat om zijn eigen belemmering te erkennen en uit handen te geven, als dat beter is voor de gehele kudde.

Interactie tussen mens en paard
Bovenstaand verhaal heeft je wellicht al een aantal inzichten gegeven. Puur vanuit de leefwijze van de kudde. Wanneer je tussen de kudde paarden stapt, ontstaat direct een dialoog zonder verbale communicatie. Het paard kijkt naar jouw lichaamstaal, maar is ook in staat om jouw intentie te voelen. Dit omdat een paard voornamelijk leeft vanuit emotionele intelligentie. Wanneer je intentie anders is dan je uitstraling, zal het paard vanuit zijn beleving daarop reageren. Dat geeft informatie over de huidige situatie. We gaan opzoek naar de kern van alle belemmeringen die wij onszelf soms opleggen.

Praktijklocatie Paardeninzichten
De kudde staat in een natuurgebied nabij Delft. Een bijzondere locatie die de ervaringen met de paarden nóg meer waarde geeft.  Ik werk alleen met paarden die 24 uur kunnen leven vanuit hun natuurlijke instinct. Op deze manier kunnen zij voldoen aan hun natuurlijke behoeften, zoals sociaal contact met soortgenoten en voldoende bewegingsvrijheid. Een paard dat geremd wordt in deze natuurlijke behoefte, toont weerstand of krijgt chronische stress. Voor mij is het belangrijk dat de paarden kunnen samenwerken vanuit pure intentie en beleving. Dat wil niet zeggen dat er nooit onrust of stress is, maar juist de manier hoe zij ermee omgaan, geeft ons waardevolle inzichten.