Je weet vast en zeker al dat paarden heel goed in het NU kunnen leven. Laatst deelde ik op Facebook een filmpje van de kudde die niet naar het weiland durfde. Er was veel spanning en de paarden zaten hoog in hun energie. Barberousse nam zijn bescherm taak weer zeer serieus. Hij rende vooruit het land in en kwam heel snel weer terug om de rest van de kudde tegen te houden. Ik ging kijken en het enige dat ik kon zien was een hele grote tak in de wei. Wellicht uit de boom gevallen terwijl zij in de buurt stonden, maar zeker weten doe ik dit niet. Ik liep de wei in en heel rustig aan liepen de paarden met me mee, maar toen ik de wei verliet, renden ze achter me aan.

Een dag later was alles weer rustig. Geen angst, geen spanning en ze stonden heerlijk op de wei te eten. Dat wat er gister was, was er vandaag niet. De paarden leren mij telkens weer loslaten en ze herinneren mij eraan de werkelijkheid te zien. Dat iedere ervaring een nieuwe ervaring is en dat ik er weer vanuit een open blik naar mag kijken.

Toch kunnen paarden uiteindelijk ook associaties hebben en van daaruit anders reageren. Niet vanuit gedachten, maar vanuit ervaring. Als de kudde een aantal dagen achter elkaar een onveilige situatie meemaakt in het weiland, zullen ze er niet meer heen gaan. Gemiddeld moet er zes keer een zelfde ervaring zijn, voordat een paard uit voorzorg gaat handelen. Wanneer een paard gemiddeld zes keer een negatieve associatie heeft, zal hij die situatie niet meer opzoeken. Vragen wij mensen om die situatie toch aan te gaan, dan komt er weerstand in het gedrag van het paard. In de kern voelt hij zich onveilig en hij maakt dat zichtbaar middels zijn gedrag. Het werkt natuurlijk twee kanten op. Wanneer een paard gemiddeld zes keer een positieve ervaring heeft, zal hij gemakkelijker die situatie opzoeken. Ik noem gemiddeld zes keer, maar het verschilt natuurlijk echt per paard. Sommige paarden zijn heel gevoelig en dan reageert het al op drie ervaringen.

Een ervaring heeft uiteindelijk invloed op jouw beeldvorming. Kun jij jouw beeldvorming onderscheiden van de werkelijkheid? Vandaag is een nieuwe dag en ik daag je uit om iedere situatie eens met een open blik te bekijken. Probeer jouw beeldvorming eens te onderscheiden van de werkelijkheid. In de praktijk doen we meestal de volgende oefening die kan helpen:

  • Kijk naar de kudde en gebruik bijvoorbeeld onderstaand filmpje.
  • Beschrijf wat je ziet.

 

 

  • Wanneer je bijvoorbeeld hebt opgeschreven dat je Barberousse in zijn eentje aan de andere kant ziet staan, dan beschrijf je de werkelijkheid.
  • Beschrijf je dat je een mooi paard ziet dat heel zielig in zijn eentje staat, dan beschrijf je voor een groot deel jouw beeldvorming en interpretatie. Jij vind het paard mooi en jij vind het zielig omdat hij alleen staat.
  • Omdat paarden niet verbaal kunnen terug spreken kunnen zij je niet vertellen waarom Barberousse daar alleen staat. Hierdoor kun je dus heel gemakkelijk een invulling geven aan iets wat helemaal niet zo hoeft te zijn. Dus was het jouw beeldvorming of zag je de werkelijkheid?

Ik ben benieuwd of jij hiermee gaat oefenen en wat jij er voor inzichten uithaalt. Veel succes!