Kindercursus: “Ik begrijp de paardentaal”

Samenwerken met de kudde paarden draagt bij aan de sociale ontwikkeling voor een kind. Ieder paard heeft een andere karakter en vraagt om een andere omgang. Kinderen worden zich bewust van hun lichaamstaal en communicatie. De cursus ‘Ik begrijp de paardentaal’ is een tweedaagse cursus die bestaat uit een basis- en een vervolgcursus. Na afloop van de vervolgcursus ontvangen kinderen een certificaat ‘Ik begrijp de paardentaal’.

Inhoud basiscursus
We nemen kinderen mee in de leefwijze van de kudde paarden. Wat is het natuurlijk gedrag van paarden? Hoe communiceren paarden met elkaar? Hoe werkt de communicatie tussen kind en paard? Het grootste verschil tussen dieren- en mensentaal is non-verbale en verbale communicatie. We gaan dus aan de slag met lichaamstaal. Wat gebeurt er wanneer je lichaamstaal klein, terughoudend of heel groot is? Wat is het verschil tussen een rustige en een drukke benadering? Ieder kind leert in deze cursus het paard te begrijpen én ze leren wanneer het paard hen begrijpt.

Onderwerpen:
– Kennismaken
– Natuurlijk paardengedrag
– Communicatie tussen kind en paard
– Lichaamstaal
– Leiderschap

We doen diverse opdrachten en oefeningen met de paarden én met elkaar.

 

 

 

 

Inhoud vervolgcursus
Na de basiscursus leren kinderen het verschil tussen diverse typen paarden. Want ieder paard is anders en vraagt ook om een andere benadering. Hoe kun je de verschillen herkennen en hoe kun je elk paard op een juiste en passende manier benaderen? Kinderen leren daardoor ook wat persoonlijk leiderschap is. We geven nieuwe informatie over hoe een paard leert, want soms heb je daarvoor iets meer geduld nodig. We laten ook zien hoe de verschillende paarden reageren op spannende voorwerpen. Op deze manier weten kinderen wat de natuurlijke reactie is wanneer zich een spannende situatie voordoet, waardoor zij op zo’n moment beter kunnen inspelen op de behoefte van het paard.

Algemene informatie
Leeftijd: 8 t/m 12 jaar
Wanneer: Woensdag 4 en 18 december 2019
Tijd: 14.00-17.00 uur
Kosten: € 65,- voor twee cursusdagen
Locatie: De kudde leeft in het Bieslandse bos. Een natuurgebied tussen Delft – Den Haag – Rotterdam. (Routebeschrijving volgt per email)
Ervaring met paarden is niet nodig.

Aanmelden

Trainers:

Evelien Olyslagers

Gedragsdeskundige voor mens en paard

Martine van der Burg

Pedagoog