Inmiddels is Remy twee maanden in onze kudde. Na een reis van een aantal dagen uit Spanje, hebben we bij aankomst eerst alle paarden uit hun vertrouwde leefomgeving gehaald. Zij zien dit als hun eigen terrein en een nieuwkomer zal nog niet direct opgenomen worden in de kudde. We zijn eerst gezamenlijk een stuk gaan wandelen om op deze manier Remy en de kudde aan elkaar voor te stellen.

We kunnen paarden niet voorbereiden op een bepaalde gebeurtenis. We kunnen ze niet van te voren vertellen dat er een nieuw paard komt en hun systeem is erop gericht om de kudde veiligheid te bieden. Op het moment dat er ineens een nieuw paard in de kudde komt weten ze nog niet wat ze aan de nieuwkomer hebben. De hele kudde is ineens uit balans. Het nieuwe paard mag in eerste instantie ook niet meteen meedoen met de kudde.

Om ze toch een beetje voor te bereiden op deze verandering halen we dus eerst alle paarden van het terrein af. We wandelen een stukje, laten de paarden even grazen. Op deze manier laten we ze kennis maken met elkaar. Hierna brengen we alle paarden gezamenlijk weer terug naar hun leefomgeving.

Normaal gesproken gaat het proces van de eerste ontmoeting heel natuurlijk. Een paard wat zich wilt aansluiten in een bestaande kudde zal in de natuur de grenzen van de andere paarden gaan opzoeken door te kijken hoe dichtbij hij mag komen. Een ook al hebben we hier heel veel ruimte voor de paarden, het blijft in eerste instantie het territorium van Jafar, Madras, Barberousse en Marty.

 

Doordat Remy er ineens bij wordt gezet verloopt het proces niet geheel natuurlijk. Daarom zien we ook dat de paarden Remy wegsturen en dat hij nog geen deel uit mag maken van de kudde. Wij mensen moeten ervoor zorgen dat er voldoende ruimte is voor Remy en dat hij nergens klem gezet kan worden. Op deze manier kan Remy een andere weg kiezen, waardoor hij respect aan de vertrouwde kudde toont. Er is één paard geweest die de rol van kuddeleider heel erg op zich heeft genomen. Jafar heeft Remy de eerste twee dagen heel duidelijk gemaakt dat hij het systeem van de kudde niet mocht verstoren en dat hij alleen vanaf een afstand mee mocht doen met de kudde. Iedere leider pakt dit ook weer heel anders aan. Het mooie was, omdat er de eerste dagen heel veel duidelijkheid werd geschept, er al snel rust ontstond in de kudde. Daardoor werd ook de groepsdynamiek duidelijk, welke rol ieder paard binnen de kudde heeft. Remy mocht erbij, op afstand weliswaar en er werd niet meer gejaagd.

De afgelopen jaren heb ik een aantal paarden zien komen en gaan in de kudde. Iedere keer vormde zich een nieuwe werkwijze binnen de kudde maar ook de kudde leiders handelde elke keer op een andere manier. Nog nooit heb ik gezien dat de oorspronkelijke kudde zo duidelijk was naar een nieuw paard met als gevolg dat er binnen een paar dagen al zoveel rust was binnen de kudde.

 

Ik ben heel benieuwd welk inzicht jij hieruit haalt?
Mij heeft het namelijk laten zien dat direct duidelijke afspraken maken al snel rust creëert. Weten wat ieders rol binnen de groep is. Wie neemt welke taak op zich? Maak dit kenbaar door zelf het initiatief te nemen. Zo wordt er een duidelijke basis gecreëerd en van daaruit kan uiteindelijk een nieuwe samenwerking worden opgebouwd. Remy is een paard geweest die het systeem van de paarden meteen respecteerde. Hij heeft afstand bewaard, maar tegelijkertijd aangegeven dat hij graag mee wilde doen met de kudde. Dit deed hij door iedere keer zijn plek terug te nemen in de kudde, op gepaste afstand te blijven en het systeem van de vertrouwde kudde te respecteren. Als een van de andere paarden aankwam, gaf hij dit paard de ruimte om hem te passeren. Hij liet zich dus zeker niet uit de kudde zetten, maar toonde wel respect en nam ook zijn eigen positie binnen de groep. Na een week zagen we Remy al liggen in de bak en kregen wij het gevoel dat hij zich al redelijk veilig en vertrouwd voelde in de kudde. En misschien had dit ook wel te maken met de duidelijke regels die de oorspronkelijke kudde opstelde naar Remy. Duidelijkheid geeft rust. We gaan kijken hoe hij zich verder ontwikkelt binnen de kudde, op welke manier hij mee gaat doen met het werken met groepen en welke rol hij hierin gaat laten zien. 

De aankomende periode deel ik filmpjes vanaf de dag dat Remy aankwam. Je kunt daar heel mooi zien hoe de kudde te werk ging en hoe Remy zijn weg vind in de kudde. Vind je het leuk om dit groepsproces van dichtbij mee te maken? Ontmoet de kudde en maak een afspraak.