Ik hoop dat jullie net zo genoten hebben van de workshop als ik. Het idee van ‘Beleef Natuurlijk Buytenhout’ is oorspronkelijk ontstaan door de landelijke Impactdays. Toen ik daarvoor gevraagd werd door de gemeente Delft en ik een workshop voor jullie wilde organiseren, wist ik ook meteen dat ik anderen wilde betrekken bij dit initiatief. Naast mij en mijn paardencollega’s zijn er nog zoveel meer mooie initiatieven in Buytenhout-West. Dat is namelijk precies mijn werkwijze met de kudde paarden in het Bieslandse bos. Iedereen draagt op zijn eigen wijze iets bij en samen maken we het geheel! Ik hoop dan ook dat jullie ook bij de andere workshops genoten hebben!

Voor mij was die werkwijze niet vanzelfsprekend toen ik Jafar kocht. Tijdens de workshop hebben jullie gehoord over de wijze lessen die Jafar mij gaf op 18 jarige leeftijd. Als ik iets deed, wat voor hem niet oké was, wilde hij niet met me samenwerken. Ik ging toen tegen hem in, maar zijn gedrag naar mij werd dan nog veel confronterender. Pas toen ik zag wat mijn gedrag met hem deed, ontstond er een ander contact. Ik had hem kunnen verkopen, omdat hij niet het gewenste gedrag voor mij vertoonde. Maar ik deed het niet en inmiddels zijn we 17 jaar verder en nog steeds samen.

‘We willen het resultaat, maar niet het proces wat daaraan vooraf gaat.’

We willen ons allemaal goed voelen, we willen een fijne relatie met je partner of je kinderen en we willen een prettige werkomgeving. Maar om dat resultaat te bereiken, gaat een heel proces vooraf. Zo ook tussen mij en Jafar. We hebben elkaar (en ik mezelf) leren kennen, we waarderen elkaar, waardoor er veiligheid en vertrouwen is ontstaan. Ik geloof inmiddels in dat proces, hoe lastig dat soms ook is. Niet alleen met mijn dieren, maar ook in contact met mensen. Ik vind het ongelofelijk mooi dat ik andere mensen in dat proces, samen met mijn paardencollega’s, mag meenemen! Want welke hobbel er dan ook komt, we doen het samen en weten wat we aan elkaar hebben.

 

Ik hoop dat de (veel te korte ;)) workshop met de kudde jullie heeft geïnspireerd!
Wil je meer inzichten in jezelf en hetzelfde proces richting vertrouwen doorlopen? Je ontvangt als deelnemer van Beleef Natuurlijk Buytenhout € 50,- korting* op de individuele cursus, waarin we de vijf thema’s – ontmoeten, leren kennen, waarderen, veiligheid en vertrouwen –  zullen volgen.
Vind je het prettiger om een groepsworkshop te volgen? De eerst volgende workshop is op 25 januari 2019 van 13.00-16.30 uur.

Dank dat jullie er waren en loop gerust nog eens door het Bieslandse bos om de kudde te bewonderen!! En voor mij stopt ‘Beleef Natuurlijk Buytenhout’ hier niet. We gaan er zeker een vervolg aangeven!

* Wil je gebruiken maken van de € 50,- korting op de individuele cursus? Dat kan tot 31 december 2019. We plannen dan samen vijf passende data voor 2020. Stuur me een email als je interesse hebt.