Team- en organisatieontwikkeling

Als je weet hoe het proces van de kudde werkt, weet je hoeveel tijd er genomen wordt voordat zo’n samenwerking ontstaat. Als we die vertalen naar de werkvloer, geeft de kudde daarin al hele waardevolle inzichten die haalbare resultaten geven binnen groepsprocessen, team- en organisatieontwikkeling. De wijze waarop een kudde samenwerkt is gebaseerd op -sociale- veiligheid en vertrouwen in elkaar. Wanneer je weet wat je aan elkaar hebt, kun je op de juiste manier handelen als je in actie moet komen. Zodra de ‘organisatie’ een rommeltje is, ontstaat onrust en komt de kudde in gevaar dat uiteindelijk geen veiligheid en vertrouwen geeft. Hoe handelt een team als zich een probleem voordoet? Weet iedereen wat zijn of haar persoonlijk​e kwaliteiten zijn en hoe deze in te zetten? Dat gaat niet ​zozeer over praktische kennis, maar over persoonlijke eigenschappen die hun steentje bijdragen aan een goed functionerend team. En een goede samenwerking geeft uiteindelijk goede resultaten.

Wat je als organisatie of team van de kudde kunt leren…
Diegene met veel ervaring, wijsheid – en dus natuurlijk leiderschap- biedt de kudde veiligheid en vertrouwen. Zij hoeven niet te bewijzen dat ze de touwtjes in handen hebben. Zij beslissen door de ervaring over het belang van de kudde, omdat ze het beste willen voor de gehele kudde. Maar ieder paard binnen de kudde heeft zijn eigen rol, die de gehele kudde versterken. Er is niet één leider die constant bepaalt en controleert… Die natuurlijk leider geeft juist de anderen ruimte om hun eigen ervaring op te doen. Om uiteindelijk diezelfde wijsheid te leren.

Wanneer zich een kudde vormt ontstaat dus een proces waarin diverse functies (rollen) binnen de kudde worden verdeeld. Wie ben je, wat zijn je kwaliteiten? Wie bekijkt direct de mogelijkheden en wie overdenkt de risico’s? Beiden kunnen als persoonlijk eigenschap botsen/tegenspreken. Beide inzichten zijn onmisbaar, wat maakt dat beide persoonlijkheden nodig zijn binnen de organisatie of het team.  Een kudde kijkt niet alleen naar kwaliteiten, maar ook naar belemmeringen. Waar kunnen we je absoluut niet voor inzetten? Een paard dat bijvoorbeeld (nog) niet in staat is om leiding te nemen, maar wel de leiding over wil nemen, zal weggestuurd worden uit de kudde. Puur vanuit het feit dat hij niet op de juiste manier weet te handelen als de kudde in gevaar komt. En zo ontstaat er een kudde waarin ieder paard persoonlijk leiderschap neemt vanuit zijn​/haar eigen kwaliteiten en belemmeringen. Dat zorgt voor een samenwerking die in balans is, ook op het moment dat er een ‘probleem’ is.

In samenwerking met externe trainers, gespecialiseerd in team en organisatieontwikkeling, bieden we gezamenlijk trainingen aan waarin we de vertaling naar de werkvloer maken. Alle trainingen zijn door middel van ervarend leren. En dat is precies waar wij met teams en organisaties resultaten behalen.

LAAT HIERONDER JE WENSEN ACHTER EN ONTVANG EEN VOLLEDIG OP MAAT GEMAAKT VOORSTEL MET PRIJSINDICATIE… 

Weten wie je voor gingen? Bekijk hier de referenties.
Ga terug →

 

Bedrijfsnaam (verplicht)

Voornaam (verplicht)

Achternaam (verplicht)

Geslacht (verplicht)
VrouwMan

E-mail adres(verplicht)

Telefoonnummer

Stuur me ook af en toe Tips & inspiratie

Onderwerp

Je bericht